Начало » Актуално » Арх. Петкана Бакалова установи разминавания в документацията за строежа на Античния театър
Строежът вече напредва

Арх. Петкана Бакалова установи разминавания в документацията за строежа на Античния театър

Арх. Петкана Бакалова установи разминавания в документацията на строежа на Античния театър. След като се запозна с проектната документация за строежа на Античния театър, съгласно Закона за достъп до обществена информация, арх. Петкана Бакалова заяви „Оказа се, че в документацията има известни несъответствия, които ни притесняват. Във визата за проектиране не е обозначено точното място, на което ще бъдат поставени съответните съоръжения. В този документ изобщо няма идея за поставяеми съоръжение, а за строителство. Въз основа на това е разработен проект и издадено разрешение за строеж, а не за поставяне, както се предполагаше от заданието, в което е записано, че приемната информационна сграда следва да се реши като временно преместваемо съоръжение“.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Подобни временни постройки се поставят по чл. 56 от ЗУТ, а това, което представиха от Общината е само разрешение за строеж. Заповедта, която допълва разрешението за строеж, разделя изпълнението на обекта на етапи. В първия етап са билетния и информационния център, но е факт, че за тях няма разрешение за поставяне. „Възниква въпроса: ако обекта е с разрешение за поставяне, трябва да има схема, одобрена от Общинския съвет, каквато не ни беше предоставена и разрешение за поставяне, което също не ни бе предоставено. Ако е с разрешение за строеж, би следвало визата да покаже точното положение на павилионите, защото тя е извадка от подробен устройствен план в част застрояване, където много точно трябва да бъдат ситуирани обектите. В действащия подробен устройствен план няма предвидени подобни обекти. Т.е. има несъответствие, което искаме да разберем. И в тази връзка ще пуснем заявление за получаване на копия от документите, за да можем да опишем тези несъответствия и, да изготвим становище и ако е необходимо, да се пуснем сигнал до РДНСК“, заяви арх. Бакалова.

Петкана Бакалова изрази и благодарността на членовете на Обществения съвет към общинските съветници, които излязоха с декларация в подкрепа на Резолюцията. Тя заяви, че очаква на следващата сесия да бъде гласувано решение за създаване на Стратегия за опазване на културното наследство и програмни документи свързани с Античен театър и наследството на Пловдив, решение за провеждането на обществени обсъждания във връзка с тези програмни документи, бюджет за ремонтни дейности, свързани с инфраструктурата на сцената и решение за спиране на строителството на Античния театър, до изясняване на обстоятелствата около него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *