Начало » Актуално » Арт клуб събира наши и световни звезди за рожден ден (аудио)

Арт клуб събира наши и световни звезди за рожден ден (аудио)

През 80-те години на миналия век клуб „Кристал“ беше емблематично място за града,  което събираше прословутата пловдивска бохема.

Само преди година един пловдивчанин си постави амбициозната задача да възроди старата слава на клуба и отново да го превърне в своеобразен арт център.

Собственикът на клуба Гаро Узунян разказва как е възникнала идеята за подобен род заведение, защо клубът е кръстен точно така и какво е провокирало създаването на културна програма, която е без аналог в града.

„Въпреки трудната обстановка в България и обърканото ежедневие, клуб „Библиотеката“ се опитва все по-настойчиво да налага разнообразен афиш с който провокира, да споделя знания, умения и  изкуство. Целта, която сме си поставили, е да съберем изкуството и хората на едно място“, казва Гаро Узунян.

В началото на месец юни, клубът празнува своя първи рожден ден с арт фест, който е наситен с богата и разнообразна програма.

По време на арт феста и по повод на гостуването на фадо певицата Ирения Васкес, в клуба ще бъде подредена пътуваща фотоизложба, която разказва историята на популярния музикален жанр. През миналата година, фадо културата беше призната за световно културно наследство.

Програмата на „Библиотеката фест“ започва на 4 юни с гостуването на световно известната певица. На 5 юни ще бъде театралната вечер, в която ще бъдат играни два моноспектакъла „Моето име“ на Радослав Гизгинджиев и „Бог е рок“, на Филип Аврамов. На 6 май гостуват рок динозаврите от група „Сигнал“, а на финала са любимците на пловдивската публика група „Кофеин“.

–          През 80-те години на миналия век „Кристал“ беше емблематично място за града,      защото събираше прословутата пловдивска бохема. През 2013 година ти си постави амбициозната задача да възродиш старата слава на клуба и отново да го превърнеш в своеобразен арт център. Успя ли?

–          И „да“, и „не“! Мислех си, че ще е много лесно, защото Пловдив се слави с публика, която е доста обърната към изкуството и културата. Разбира се,  че на всеки родител детето му е мило, а за мен това „дете“ беше проектът „Библиотеката“. Мислех си, че съм сътворил най-прекрасното нещо на света, но може би предвид трудната обстановка в България и обърканото ежедневие установих, че на хората  не им е много до култура, или по-скоро я поставят на втори план. Затова ние се опитваме все по-настойчиво да налагаме разнообразна програма, с която да провокираме културата да заеме първо място.

–          Програмата ти наистина е много разнообразна и имаш изключително много събития през седмицата. Сподели каква е тя за тези, които още не знаят?

–          Почерпих вдъхновение от многобройните ми пътувания в Европа. Там в така наречените арт барове всеки ден имаше различна програма.  Естествено, пригодих тяхната програма към нашите реалности и така се получи програмата на клуб „Библиотеката“. Тук всеки ден има различна по стил програма. В началото стартирахме с дегустации във вторниците, но сега се насочихме към фолклорни партита, защото се оказа, че народната музика набира страхотна популярност сред всички възрастови групи, което според мен е феномен. В сряда събираме почитатели на латино и африканска култура, които танцуват на тези ритми. В четвъртък много добре се прие така нареченият „клубен театър“, който развиваме вече четвърти месец. В петък имаме караоке и популярна музика, но без български вулгарен рап. Винаги. В събота каним групи на живо. Тук гостуват както най-известните български групи, така и съвсем млади и прохождащи музиканти и местни таланти от училищата и Музикалната академия в града. Също така даваме сцена на минаващи през града ни чуждестранни групи, за да могат да споделят своето изкуство. В неделя направихме така наречения „айляшки куиз“, където въпросите са по-лесни и се провежда в по-ранно време, за да могат хората, които участват, да са по-концентрирани. В почивните дни гостуват млади театрални трупи, които правят изкуство за деца или музикални уъркшопи. Предлагаме трибуна и на организирани Had made базари, които също се радват на голям успех.  Общо взето, подаваме ръка на всякакво изкуство – и младо, и утвърдено.

–          Кръстил си клуба си „Библиотеката“. Какво те провокира да избереш това име?

–          Истината е, че много се чудех как да кръстя клуба. Но се получи нещо като своеобразна поличба. Една вечер, на 6 май 2013 гадина, както си говорех с приятели от детството и споделях, че имам намерение да направя подобен клуб, стана дума, че те познават хора, които мислят да върнат на вторични суровини 1000 книги. Буквално същата вечер разтоварих тези 1000 заглавия, които на сутринта щяха да бъдат претопени, и ги донесох в заведението. Така от самосебе си се роди и името му „Библиотеката“. Знам, че самото име носи своеобразен заряд на нещо  по-различно от тези заведения, които са познати на по-широката публика.

–          И сега всеки, които дойде в клуба, би могъл освен всичко  останало да прочете и любима книга?

–          Да! Има и много  книги, които се появиха впоследствие. Доста чужденци също оставиха книги, но има и много заглавия, които изчезнаха в движение. Но аз съм радостен от това, защото така се получава обмен на литература. Аз знам, че хората вземат книги не за да ги разменят за дрога или ракия, а защото имат желание да ги прочетат, и това ме радва!

–          С какво този клуб е по-различен от останалите в Пловдив?

–          Идеята тук е, че не търсим на всяка цена комерс, а послание! Всяко място

в града трябва по някакъв начин да просвещава.  Ние се опитваме да споделяме знания, умения, изкуство. Затова и публиката ни не е толкова масова. Просто искаме да съберем изкуството и хората на едно място.

–          Предвиждаш и литературни вечери, които да представят нови книги и нови автори?

–          Да, макар че установих, че не е никак лесно. Засега трудно намирам интересни автори и книги, които да представям, защото книжарниците са си „затворили кръга“. Но това не значи, че съм се отказал от тази идея. Имахме  няколко интересни представяния на книги, като тази на Димитър Герганчев, която беше представена с атрактивен пърформанс при нас. В нощта на книгите също имаше литературни импровизации, които бяха доста атрактивни.

–          Имаш две зони – тиха и по-шумна?

–          Да, едната е тиха и тъмна, където човек може да проведе интимен разговор или да остане насаме с мислете си. Другата е по-шумна, където може да станеш част от събитията в клуба. Просто всеки може да намери своето място при нас.

–          За лятото ще обособиш и своеобразна „лятна градина“?

–          Да! Макар да нямаме истинска градина, едната стена е изцяло остъклена и тя през летните месеци е отворена, което придава свежест и естествена прохлада, още повече че заведението изцяло е вкопано в скала.

–          За първия рожден ден на клуба подготвяш сериозна програма с много известни изпълнители. Каква е тя?

–          Да, много се вълнувам. От 4 до 7 юни ще напарим своеобразен фест, под надслов „Библиотеката Фест“.

В първия ден ще гостува кубинската изпълнителка Ирения Васкес, която при предишното гостуване буквално взриви публиката с изпълнението на испански и български на песента „Сбогом моя любов“.

Следващата вечер ще гостуват два моноспектъкала – „Моето име“ на Радослав Гизгинджиев и „Бог е рок“ на Филип Аврамов.

Следват рок динозаврите от група „Сигнал“, които с цялото си сърце подкрепиха инициативата.

А на финала пловдивската публика ще може да чуе изпълнението на обновената група „Кофеин“ с новата солистка Едит Унджиян.

Ако ни останат сили, ще се опитаме в неделя да провокираме хората да донесат в клуба своите стари книги, за да ги разменят с други, защото книгата живее само тогава, когато бива четена.

Цялото интервю с Гаро Узунян, както и подробности за програма на “Библиотеката фест“, можете да чуете в прикачения файл.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *