Начало » Актуално » „Антихрист“ и „Евридика“ с нов прочит на пловдивски сцена (интервю)
15_big

„Антихрист“ и „Евридика“ с нов прочит на пловдивски сцена (интервю)

Драматичен театър-Пловдив продължава с програмата си която представя нов, съвременен поглед върху класически спектакли. В понеделник стартира репетиционният процес на едно от най-новите заглавия  за зимния сезон, пиесата по романа на Емилиян Станев „Антихрист“. Младата, талантлива режисьорка Анастасия Събева, която току що е завършила НАТФИЗ, ще се опита да съживи класическия текст, да го представи в нова светлина и да разкаже какво се е променило 30 години по-късно. Идеята е да се покаже гледната точка на новото поколение и по какъв начин то се връща  и интерпретира класическите текстове, сподели директорът на Драматичен театър-Пловдив Кръстю Кръстев.

В екипа на пиесата ще видим както едни от най-обичаните актьори от Пловдив, така и младите Димитър Банчев, Краси Василев и едно от най-новите попълнения в трупата на пловдивския театър, актьорът Димитър Баненкин.

Сценограф е Оги Серафимова, композитор е Асен Аврамов, а Александър Манджуков е хореограф на представлението.

Другото заглавие, което вече е в репетиционен процес е пиесата на Сара Рул „Евридика“. Един интересен поглед върху мита за Орфей и Евридика, съпоставен със съвременните отношения между хората, любовта и отговорността, живота и смъртта. Режисьор на пиесата е Стайко Мурджев, сценограф Мариана Райчинова, музиката е на Петър Дундаков. Гост актьори са очарователната Луиза Григорова, която ще се превъплъти в ролята на Евридика и талантливият Петко Венелинов, в ролята на Орфей, както и Дамян Тенев.

Очаква се премиерата на „Евридика“ да бъде на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в края на месец ноември, а „Антихрист“ ще се играе на Камерна сцена през месец януари.

Другите две нови заглавия, които бяха представени на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ са „Сако от велур“ и „Съблечи се!“.

Пловдивската публика ще има възможността, идната седмица да види техните премиерни представления.

Театралната класика „Сако от велур“, с режисьор Борис Панкин и участието на Кръстю Лафазанов ще се играе на 16 октомври в Дома на културата „Борис Христов“, а комедията от Джо Ортън „Съблечи се!“ с режисьор Краси Ранков ще се играе на 14 октомври на Камерна сцена. Една от най-филигранните ситуационни комедии е с участието на Ивана Папазова, Радина Думанян, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Троян Гогов и Венелин Методиев.

Чуйте цялото интервю с Кръстю Кръстев в прикачения файл:

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *