Начало » Актуално » Ангел Гешев показва глаголически символи и скални рисунки в Карлово (галерия, интервю)

Ангел Гешев показва глаголически символи и скални рисунки в Карлово (галерия, интервю)

Художникът Ангел Гешев гостува за първи път на карловската галерия А1. От дълги години той е изкушен от глаголическите знаци и скалните рисунки от пещерите, които „втъкава“ върху ръчно направена непалска хартия. Еклектичната комбинация се оказва и много ефектна, защото създава триизмерно усещане и релеф. Ръчно изработената хартия, която Гешев е донесъл от Непал е оцветена в различни ярки нюанси, които перфектно се съчетават с глаголическите знаци.

В изложбата присъства и цикъла „Свитъци“. Картините приличат на пергаментови свитъци, които са разположени в стъклени каси и сякаш са в безтегловност. Гешев използва и восъчни печати, като знака на рода Дуло, както и елементи, наподобяващи камък, върху който е изобразил различни скални рисунки.

Художникът не скрива, че любовта му към древните символи се е зародила още в училище, когато е посещавал кръжок по археология и е участвал в множество археологически разкопки.

В изложбата участва и първата творба, която авторът е направил с техниката сериграфия. Сериграфията е малко популярна у нас графична техника, при която графиките се отпечатват на специална хартия. В момента първата сериграфия на Гешев е част от колекцията на Китайския музей.

Карловската публика беше впечатлена от ефектната експозиция, която представи нетрадиционна смесица между традициите на далечния изток и древни символи и рисунки. Много приятели и колеги на художника от Пловдив, също уважиха събитието, а Ангел Гешев почерпи с отлежало уиски, както за успеха на изложбата, така и за именния си ден.

Изложбата на Ангел Гешев ще остане в галерия А1 в Карлово до края на месец ноември.

В прикачения файл можете да чуете интервю с Ангел Гешев:

Ангел Гешев е роден в Пловдив, където завършва единственото в страната Училище за сценични кадри. Следва в Московската художествена академия, специалност графика и дизайн. Преподава три години в Московското графично студио на Руската художествена академия, след което заминава за Китай и остава да живее там почти двадесет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *