Начало » Актуално » Анастас Константинов и Трифон Неделчев с изложби, в които присъства акварелът (интервю, галерия)

Анастас Константинов и Трифон Неделчев с изложби, в които присъства акварелът (интервю, галерия)

С две изложби, обединени в едно, Анастас Константинов и тази година продължава традицията да представя на публиката си по една Коледна изложба на библейска тематика.

След миналогодишните акварели, които изцяло бяха на православна християнска тематика, тази година художникът е погледнал към Стария завет.

2014-11-20 17.57.52

„Тук има сюжети, които са провокирани от текстовете в Стария завет, но те са по-скоро едно естетическо отношение към тази тематика. Макар, че самите истории са с много голяма драматургия, картините ми имат една чисто естетическа форма и съм наблягал на драматизма на самите случки“, казва Анастас Константинов.

Като част от изложбата е и цикъл с акварели, три от които са абстрактни. Те са рисувани в България, но отразяват впечатленията на Анастас от пребиваването му в Америка. „Слънчева светлина в Маями“, „Пърформанс в Ню Йорк“ и „В бара на Бътлър Стрийт“ са наречени от автора „американски картини“.

2014-11-20 18.00.09

В края на интервюто, Анастас Константинов отправи своето коледно пожелание: „Искам да пожелая на всички хора, да бъдат щастливи. Да живеят с естетическите стойности на изкуството, защото човек не се храни само с храна. Преди Светлите коледни празници, нека да помислим и за духовните радости!“

Какво още каза Анастас Константинов пред микрофона на old.europlovdiv.com, можете да чуете в прикачения файл:

Още един художник, който тези дни откри своята изложба, беше обърнал поглед към акварела и отново в комбинация, но този път с малки пластики.

Под общо име „Контрасти“, художникът Трифон Неделчев почете паметта на Кольо Карамфилов. Трифон Неделчев живее и твори повече от 20 години в немския град Лайпциг. Според него, българските художници са много добре приети в Германия. Творецът има отношение и към архитектурата и прави монументални платна, но в немското си ателие.

Идеята за изложбата е от преди повече от година, когато Карамфилов кани своя приятел да гостува в галерията му. Поради тази причина, макар, че графикът вече не е сред нас, Неделчев решава да изпълни обещанието си.

Ангажиментите ми в Германия бяха доста и това все не ми даваше възможност да направя изложбата, макар, силно да го желаех. Но след като бях тук по тъжния повод, когато изпратихме Кольо Карамфилов, аз взех решение да изпълня моралния си ангажимент, който бях поел към този голям талант и художник“, казва в интервюто си Трифон Неделчев.

Неделчев споделя, че в Германия неговите творби са ценени именно, защото носят топлината на нашата българска душевност и темперамент. За него, използването на акварел е своеобразна провокация, защото той е скулптор, но не скрива, че много обича да работи именно с водни бои.

Неделчев споделя „За акварела Кольо се изказваше изключително поетично: „Хвърли четките във водата и гледай залеза!“ Акварелът е нещо много красиво и от там идва неговата трудност, защото красивите неща са най-трудни. А аз действам по-експресивно и си служа с цвета като въздействие“.

Синът на скулптора, Ники Неделчев подготвя през пролетта изложба, която ще бъде съставена изцяло от автопортрети, създадени от големи български творци, в която със скулптурна творба ще участва и Трифон. Портретът вече е моделиран е от глина и гипс, и сега остава последния етап, да се отлее от бронз. Свои автопортрети вече са направили и Атанас Хранов и Станимир Видев.

Цялото интервю с Трифон Неделчев можете да чуете в прикачения файл:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *