Начало » Лица » Анастас Константинов кани на „ Рождественска изложба”

Анастас Константинов кани на „ Рождественска изложба”

На 21.12, галерия „Анастас” ще представи изложба акварели на Анастас Константинов наречена „Рождественска”. Вернисажът се открива днес, а художникът кани приятели и колекционери от 17 до 22 часа на чаша вино в денят, в които къде на шега, къде на истина очакваме края на света!

Повече от 20 години Анастас не е създавал акварелни творби. Концепцията на изложбата е модерна визия на разнообразни новозаветни сюжети създадени чрез класическа акварелна техника.

Попитахме Анастас Константинов какво го е подтикнало отново да се обърне към акварела?

– Истина е, че повече от двадесет години не съм рисувал акварелни платна, но намерих едни много хубави и качествени бои, които вече почти не се срещат у нас и се оказа, че имат прекрасни характеристики и с тях може да се постигне невероятен колорит. Тези професионални бои имат чудесна плътност и се постига един забележителен ефект.[sws_frames imageurl=“http://old.europlovdiv.com/wp-content/uploads/2013/01/5-PC202071.jpg“ imageframe=“sws_style2″ borderradius=“3″ imagealign=“sws_left“ imagesize=““ imagemaxheight=““ lightbox=““ album=“album“ video=““] [/sws_frames]

– А има ли нещо символично в това, че откриваш изложбата точно днес, когато доста хора очакват края на света?

– Края на света се отлага! Точно за това аз откривам на 21-ви. А, че има хора, които са взели под мишница чаршафите и са тръгнали към гробищата, това си е лично тяхна работа. Явно човечеството периодично има нужда от някаква паника, за да може после облекчено да си отдъхне, че не се е случило нищо лошо. Българите винаги чакаме нещо или някой да ни спасява, говорим колко велики сме били, но някой все ни пречи да се докажем. Това за мен са пълни глупости. Според мен неравенството и борбата между доброто и злото движат света напред!

– Но изложбата е наречена „Рождественска” и рисуваш светци. Кои са те и какво искаш да ни кажеш чрез тях?

– Светците са подбрани от едни от най-добрите образци на така наречена византийската иконографска школа. Това са най-популярните и обичани светци – като се започне с Христос, Св. Мина, Св. Иван Рилски – закрилник на българския народ, Св. Георги, Св. Николай Чудотворец и почти всички покровители на християнския свят. Повечето от хората обичат и почитат точно тези светци.

Но между тях има един светец, който е доста странен. Изобразен е с триъгълник върху лявото око. Кой е той?

– Това е Отшелника и го рисувам, защото имах много интересни преживявания при моите посещения в Атон. Там имах възможност да общувам с монасите. Там се натъкнах на изключително чисти духовно хора, които са се отдали искрено и от цялата си душа на Бога. Беше ми изключително интересно да разбера какви са тези хора и какво ги е накарало да се отрекат от повечето земни блага. Те са научени на лишения, искрено са отдадени на една по-висша идея и живеят единствено с духовните радости. Докато ние в ежедневието се радваме на автомобил, телевизор, телефон или нещо подобно, те дори нямат ток! Човек който не е виждал Атон не може да си представи за какво става въпрос. За жалост ние сме удавени в едно блато от църковни кавги и боричкания, от досиета и борба за патриаршеския стол, а това в  никакъв случай не е  идеята на християнството. В Света гора сякаш времето е спряло и хората живеят в 11-12-ти век, но са искрени и отдадени на вярата, с онази чистота на духа, на която мистиката не пречи, защото това е мистиката, която помага на духа да се въздигне!

– И другите ти картини са с библейски сюжети.[sws_frames imageurl=“http://old.europlovdiv.com/wp-content/uploads/2013/01/2-PC202068.jpg“ imageframe=“sws_style1″ borderradius=“5″ imagealign=“sws_left“ imagesize=““ imagemaxheight=““ lightbox=““ album=“album“ video=““] [/sws_frames]

– Да, тук е и „ Целувката на Юда”, която размишлява върху темата за предателството, има картина която представя бягството на юдеите от Египет или картината „Носене на тялото”, на която символично е изобразено носенето на сваленото от кръста тяло на Христос. Но това са както библейски сюжети, така и неща които ежедневно се случват в нашия живот. На кого не се е случвало приятел да се отрече от него или пък да не познава истински човека до себе си? Тези уж библейски сцени всъщност са доста ежедневни. Има и някой символични картини, като например тази пеперуда. Това е символ на възкресението, защото се възражда от пашкула, има и чисто християнска символика.  Имам и риба, чието названието идва от латинското Ichthus и стотици години е било символ на Христос. До 313 година, когато християнството е прието като официална религия на Римската империя, християните са били изобразявани със знака на рибата. Но аз имам риба, която е с разперени ръце, което е чисто мой символ.

– А какво е твоето коледно послание?

– Посланието ми е да бъдем поне малко по-човечни и да се обръщаме към истински духовното.

[dopwgg id=“47″]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *