Начало » Общество » Благотворителен търг събра пари за болните деца

Благотворителен търг събра пари за болните деца

Едно от най-хубавите неща, които се случват по празниците са благотворителните събития, чрез които се събират дарения за различни благородни каузи.

И градът под тепетата не направи прави изключение от правилото, с търга, който се проведе в залата на Историческия музей.

Целта на аукциона беше да се съберат средства за подпомагане ремонта на Детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“.

За да докажат на практика старата максима, че на Коледа се случват чудеса, пловдивски бизнесмени и предприемачи взеха дейно участие в търга, на който бяха представени 20 платна и три пластики на едни от най-именитите пловдивски художници.

Творците предоставиха работите си на конкурентни цени и без лична печалба, за да бъдат съпричастни с благотворителната идея на събитието.

Тук със свои работи участваха Иван Краевски, Вихра Григорова, Иван Чакъров, Станимир Видев, Васил Стоев, Атанас Хранов, Илия Желев, Ники Няголов, Румен Нечев и други, а бившия кмет Славчо Атанасов предостави своя собственост, дарена му лично от Димитър Киров, която бе и най-скъпата картина на аукциона.

Десетки колекционери се включиха в наддаването, не само за да подкрепят благородната кауза, а и да обогатят личните си колекции.

Стъпката в наддаването, определена от водещия – актьора Петър Тосков, беше само десет лева и въпреки това доста от картините бяха продадени на първоначално обявената цена.

Най-голяма разлика между първоначалната сума и крайната цена постигна платното на Румен Нечев, за което се проведе истинска битка и беше продадено с 230 лв. над първоначално обявената. Едни от най-скъпите платна на търга бяха творбите на Васил Стоев „Ритуал” – 2300 лв., „Отражение” на Николай Няголов – 1200 лв., „ Вероятности” на Николай Томов – 900 лв., пластиката на Николай Савов „Ключ” – 1010 лв. и разбира се гвоздея на събитието „Филибето майна, моя любов” на ДиКиро, която беше продадена на първоначално обявената цена от 3000 лв.

В надпреварата за стойностно изкуство, се включиха известните колекционери – бизнесмените Иван и Любозар Фратеви, предприемачът Димитър Бичев, бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев, но най-сериозен купувач се оказа собственикът на клиника „ Каспела” доц. д-р Илиан Дойков, който закупи не само най-много, но и най-качествените платна.

Веднага след търга, специално за читателите на old.europlovdiv.com, доц. Дойков сподели следното:

– Освен, че имам отношение и топла връзка с изобразителното изкуство, което винаги ми е доставяло изключително голямо удоволствие, но конкретния повод да съм тук е, благотворителната насоченост на търга, имащ за цел да подпомогне ремонта на детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив. Аз съм човек, който знае на какво ниво  са нуждите на здравеопазването и съм убеден, че всеки един лев ще бъде изразходван изключително и само за тези нужди. Няма значение какво е болното детенце, дали е българче, чиганче или арменче. Те всички са деца с прекрасни мили светещи очи, които те гледат с изключително доверие. Аз денонощно съм сред тези деца и имам поглед върху проблемите, които трябва да бъдат разрешени в тази сфера. И точно поради тази причина участвам в благородната инициатива. Благотворителни акции могат да се правят по повод на различни празници, но смятам, че Коледа и Великден, както и седми април, празника на здравния работник, са изключително подходящи за подобни събития.

Интересът към аукциона се оказа наистина голям, защото почти не останаха непродадени картини. И макар, че благотворителната инициатива събра около 15 000 лв., за довършителния ремонт на детското хирургично отделение са нужни общо 68 хиляди лева.

Така, че всички, които имат добри сърца, вярват в християнските ценности и смятат, че на празниците човек трябва да прави добрини, все още имат възможност да подпомогнат детското здравеопазване.

[dopwgg id=“16″]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *